Од каде потекнува хидроксипропил метилцелулозата?

Од каде потекнува хидроксипропил метилцелулозата?

 

Хидроксипропил метил целулоза (HPMC), исто така познат по трговското име хипромелоза, е синтетички полимер добиен од природна целулоза.Примарниот извор на целулоза за производство на HPMC е типично дрвната маса или памукот.Процесот на производство вклучува хемиска модификација на целулозата преку етерификација, воведување хидроксипропил и метил групи на целулозниот столб.

Производството на HPMC вклучува неколку чекори:

  1. Екстракција на целулоза:
    • Целулозата се добива од растителни извори, првенствено дрвна маса или памук.Целулозата се екстрахира и прочистува за да се формира целулозна пулпа.
  2. Алкализација:
    • Целулозната пулпа се третира со алкален раствор, обично натриум хидроксид (NaOH), за да се активираат хидроксилните групи на целулозниот ланец.
  3. Етерификација:
    • Етерификацијата е клучниот чекор во производството на HPMC.Алкализираната целулоза се реагира со пропилен оксид (за хидроксипропил групи) и метил хлорид (за метил групи) за да се внесат овие етер групи на целулозниот столб.
  4. Неутрализација и миење:
    • Добиената модифицирана целулоза, која сега е хидроксипропил метил целулоза, се подложува на процес на неутрализација за да се отстранат сите преостанати алкали.Потоа темелно се мие за да се елиминираат нечистотиите и нуспроизводите.
  5. Сушење и мелење:
    • Модифицираната целулоза се суши за да се отстрани вишокот на влага и потоа се меле во фин прав.Големината на честичките може да се контролира врз основа на наменетата апликација.

Добиениот производ HPMC е бел или целосно бел прав со различни степени на супституција на хидроксипропил и метил.Специфичните својства на HPMC, како што се неговата растворливост, вискозност и други карактеристики на изведба, зависат од степенот на замена и од производниот процес.

Важно е да се напомене дека HPMC е полусинтетички полимер и иако е изведен од природна целулоза, тој претрпува значителни хемиски модификации во текот на производниот процес за да ги постигне саканите својства за различни индустриски апликации.


Време на објавување: 01.01.2024