Која е разликата помеѓу HPMC со или без S?

1. HPMC е поделен на инстант тип и тип на брзо дисперзирање.

HPMC типот на брза дисперзија ја има буквата S како суфикс.Глиоксал треба да се додаде за време на процесот на производство.

HPMC типот за брзо дисперзирање не додава никакви букви, како на пример „100000“ значи „100000 вискозитет брзо распрскувачки HPMC“.

2. Со или без S, карактеристиките се различни

Брзо распрскувачки HPMC брзо се распрснува во ладна вода и исчезнува во водата.Течноста нема вискозитет во овој момент бидејќи HPMC е само дисперзирана во водата и не е навистина растворена.По околу две минути, вискозноста на течноста постепено се зголемува, формирајќи проѕирна вискозна течност.Дебел колоиден.

Инстант HPMC може брзо да се дисперзира во топла вода на околу 70°C.Кога температурата паѓа на одредена температура, вискозноста полека се појавува додека не се формира транспарентен вискозен колоид.

3. Со или без S, целта е друга

Инстант HPMC може да се користи само во прав и малтер за кит.Во течните лепила, боите и средствата за чистење, може да се појават грутки и да станат неупотребливи.

Брзо дисперзирани HPMC има широк опсег на апликации.Може да се користи за кит во прав, малтер, течен лепак, боја и средства за чистење без никакви контраиндикации.

метод на растворање

1. Земете ја потребната количина топла вода, ставете ја во сад и загрејте ја на температура над 80℃, а потоа постепено додавајте го овој производ со бавно мешање.Целулозата на почетокот плови на површината на водата, но постепено се распрснува за да формира униформа кашеста маса.Изладете го растворот додека мешате.

2. Или загрејте 1/3 или 2/3 од топлата вода на над 85°C, додадете целулоза за да добиете кашеста маса со топла вода, потоа додадете ја преостанатата количина ладна вода, постојано мешајте и изладете ја добиената смеса.

3. Целулозата има релативно ситна големина на мрежа и постои како единечни мали честички во рамномерно измешаниот прав.Брзо се раствора кога е изложен на вода за да ја формира потребната вискозност.

4. Додадете целулоза полека и рамномерно на собна температура, со непрекинато мешање додека не се формира бистар раствор.

Кои фактори влијаат на задржувањето на водата на хидроксипропил метилцелулозата?

Задржувањето на водата на самите производи на HPMC на хидроксипропил метилцелулоза често е под влијание на следниве фактори:

1. Хомогеност на целулозниот етер HPMC

Рамномерно реагираните HPMC метокси и хидроксипропокси групи се рамномерно распоредени и имаат големо задржување на водата.

2. Температура на термички гел HPMC на целулоза етер

Колку е поголема температурата на термопроводливиот гел, толку е поголема стапката на задржување на водата;обратно, толку е помала стапката на задржување на водата.

3. Вискозност на целулозниот етер HPMC

Кога вискозноста на HPMC се зголемува, стапката на задржување на водата исто така се зголемува;кога вискозноста ќе достигне одредено ниво, зголемувањето на стапката на задржување на водата има тенденција да биде нежно.

Количина за додавање на целулоза етер HPMC

Колку е поголема количината на додадена целулоза етер HPMC, толку е поголема стапката на задржување на водата и подобар ефект на задржување на водата.

Во опсег од 0,25-0,6%, стапката на задржување на водата се зголемува брзо како што се зголемува количината на додавање;кога дополнителното количество се зголемува, трендот на зголемување на стапката на задржување на водата се забавува.


Време на објавување: Февруари-06-2024 година