Врска помеѓу задржување на вода на хидроксипропил метил целулоза и вискозност и температура

Капацитетот за задржување вода на хидроксипропил метилцелулозата зависи од содржината на хидроксипропил.Под истите услови, капацитетот за задржување вода на високата хидроксипропил метилцелулоза е посилен, а содржината на метокси во истата содржина на хидроксипропил е соодветно намалена..Колку е поголема содржината на хидроксипропил метилцелулоза, толку е поголема нејзината вискозност, па при изборот на производ, мора да го изберете производот што ви одговара според намената на производот.

Температурата и другите фактори имаат влијание врз задржувањето на водата на хидроксипропил метилцелулозата.

Температура на термички гел:
Целулозниот етер HPMC има висока температура на термичка гелација и добро задржување на водата;напротив, има слабо задржување на водата.

Вискозност на целулозниот етер HPMC:
Кога се зголемува вискозноста на HPMC, се зголемува и неговото задржување на вода;кога вискозноста се зголемува до одреден степен, зголемувањето на задржувањето на водата се намалува.

Целулоза етер HPMC хомогена:
HPMC има униформа реакција, рамномерна дистрибуција на метоксил и хидроксипропоксил и има добро задржување на водата.

Дозирање на HPMC на целулоза етер:
Колку е поголема дозата, толку е поголема стапката на задржување на водата и поочигледен е ефектот на задржување на водата.

Кога количината на додавање е 0,25~0,6%, стапката на задржување на водата се зголемува брзо со зголемувањето на количината на додавање;кога дополнителното количество се зголемува, трендот на зголемување на стапката на задржување на водата се забавува.

Накратко, задржувањето на водата на HPMC е поврзано со фактори како што се температурата и вискозноста, а неговото задржување вода е поврзано со количината на додадена хидроксипропил метилцелулоза.Кога количината на хидроксипропил метилцелулоза ќе достигне одредена вредност, нејзината изведба за задржување вода достигнува рамнотежа.


Време на објавување: Февруари 23-2023