Метил-хидроксиетилцелулоза |CAS 9032-42-2

Метил-хидроксиетилцелулоза |CAS 9032-42-2

Метил хидроксиетилцелулоза (MHEC) е дериват на целулоза со хемиска формула (C6H10O5)n.Тој е изведен од целулоза, природен полимер кој се наоѓа во клеточните ѕидови на растенијата.MHEC се синтетизира преку хемиска модификација на целулоза, воведувајќи и метил и хидроксиетилни групи на целулозниот столб.

Еве неколку клучни точки за метил хидроксиетилцелулозата:

  1. Хемиска структура: MHEC е полимер растворлив во вода со структура слична на онаа на целулозата.Додавањето на метил и хидроксиетилни групи му дава уникатни својства на полимерот, вклучително и подобрена растворливост во вода и зголемена способност за згуснување.
  2. Својства: MHEC покажува одлични својства на задебелување, формирање филм и врзување, што го прави погоден за широк опсег на апликации.Најчесто се користи како згуснувач, стабилизатор и модификатор на вискозност во различни индустрии, вклучувајќи градежништво, фармацевтски производи, лична нега и премази.
  3. CAS број: CAS бројот за метил хидроксиетилцелулоза е 9032-42-2.CAS броевите се единствени нумерички идентификатори доделени на хемиски супстанции за да се олесни идентификацијата и следењето во научната литература и регулаторните бази на податоци.
  4. Апликации: MHEC наоѓа широка употреба во градежната индустрија како средство за згуснување во малтери на база на цемент, лепила за плочки и материјали на база на гипс.Во фармацевтските препарати и производите за лична нега, тој се користи како средство за врзување, формирање на филм и модификатор на вискозност во облоги за таблети, офталмолошки раствори, креми, лосиони и шампони.
  5. Регулаторен статус: Метил хидроксиетилцелулозата генерално се смета за безбедна (GRAS) за неговата намена во различни индустрии.Сепак, специфичните регулаторни барања може да варираат во зависност од земјата или регионот на употреба.Неопходно е да се почитуваат релевантните прописи и упатства кога се формулираат производи кои содржат MHEC.

Генерално, метил хидроксиетилцелулозата е разновиден дериват на целулоза со вредни својства за широк спектар на индустриски и комерцијални апликации.Неговата способност да ги подобри реолошките својства на формулациите го прави префериран избор за постигнување на посакуваните карактеристики на изведба кај различни производи.


Време на објавување: 25 февруари 2024 година