Идентификација на квалитетот на целулозниот етер

Целулозниот етер е синтетички полимер направен од природна целулоза преку хемиска модификација.Целулозниот етер е дериват на природна целулоза.Производството на целулозниот етер се разликува од синтетичките полимери.Нејзиниот најосновен материјал е целулозата, природно полимерно соединение.Поради особеноста на природната целулозна структура, самата целулоза нема способност да реагира со агенси за етерификација.Меѓутоа, по третманот на средството за отекување, силните водородни врски помеѓу молекуларните синџири и синџирите се уништуваат, а активното ослободување на хидроксилната група станува реактивна алкална целулоза.Добијте целулозен етер.

Карактеристиките на целулозните етери зависат од видот, бројот и дистрибуцијата на супституентите.Класификацијата на целулозниот етер е исто така класифицирана според видот на супституентот, степенот на етерификација, растворливоста и сродните својства на примена.Според видот на супституентите на молекуларниот синџир, може да се подели на моноетер и мешан етер.MC што обично го користиме е моноетер, а HPMC е мешан етер.Метил целулозниот етер MC е производ откако хидроксилната група на гликозната единица на природна целулоза е супституирана со метокси.Тоа е производ добиен со замена на дел од хидроксилната група на единицата со метокси група и друг дел со хидроксипропил група.Структурната формула е [C6H7O2(OH)3-mn(OCH3)m[OCH2CH(OH)CH3]n]x Хидроксиетил метил целулоза етер HEMC, ова се главните сорти што широко се користат и се продаваат на пазарот.

Во однос на растворливоста, може да се подели на јонски и нејонски.Нејонските целулозни етери растворливи во вода главно се составени од две серии на алкил етери и хидроксиалкил етери.Ionic CMC главно се користи во синтетички детергенти, печатење и боење на текстил, истражување на храна и нафта.Нејонските MC, HPMC, HEMC, итн. главно се користат во градежни материјали, латекс премази, лекови, дневни хемикалии итн. Се користат како згуснувач, средство за задржување вода, стабилизатор, дисперзант и средство за формирање филм.

Квалитетна идентификација на целулозниот етер:

Ефект на содржината на метоксил врз квалитетот: функција на задржување и згуснување на водата

Квалитетно влијание на содржината на хидроксиетоксил/хидроксипропоксил: колку е поголема содржината, толку подобро е задржувањето на водата.

Влијание на квалитетот на вискозноста: колку е поголем степенот на полимеризација, толку е поголем вискозноста и подобро задржување на водата.

Влијанието на квалитетот на финост: колку е пофина дисперзијата и растворањето во малтерот, толку е побрзо и порамномерно, а релативното задржување на водата е подобро

Квалитетно влијание на пропустливоста на светлината: колку е поголем степенот на полимеризација, толку е порамномерен степенот на полимеризација и помалку нечистотии

Влијание на квалитетот на температурата на гелот: температурата на гелот за изградба е околу 75°C

Влијание на квалитетот на водата: <5%, целулозниот етер лесно ја апсорбира влагата, затоа треба да се затвори и складира

Влијание на квалитетот на пепелта: <3%, колку е поголема пепелта, толку повеќе нечистотии

Влијание врз квалитетот на PH вредност: блиску до неутрален, целулозниот етер има стабилни перформанси помеѓу PH: 2-11


Време на објавување: 14-ти февруари 2023 година